Bydlím doma – Jak se dostat z dluhů?

Jak se dostat z dluhů?


Dostat se z dluhů může být náročný úkol pro každého, kdo se někdy v této situaci ocitl. Se správným přístupem a strategiemi toho však lze dosáhnout i během poměrně krátké doby. Vše náleží na vašem odhodlání a pevné vůli finanční problémy řešit, případně si nechat poradit od odborníků. V tomto článku vám poskytneme několik užitečných tipů, jak se dostat z dluhů a začít šetřit, a jak je důležité zacházet s penězi chytře, abyste se do podobné situaci už nikdy nedostali.

Tipy, jak se dostat z dluhů

1. Buďte chytří se svými penězi a mějte přehled o svých výdajích.

Abyste mohli začít šetřit efektivně, poctivě si sepište seznam všech svých výdajů pro každý měsíc, ať už to bude 5 000 Kč nebo 100 000 Kč. Záleží na výši všech vašich závazků a také měsíční spotřeby. Rozdělte si výdaje na několik kategorií – na ty nezbytné (splácení dluhů, půjček, hypotéky, energií) a na běžnou spotřebu či volnočasové aktivity. Zaměřte se na všechny položky a ptejte se – dokážu se v tomto nebo v něčem jiném omezit? Opravdu to potřebuji? Vyhněte se ale vytváření naprosto nerealistických pravidel jako „budu jíst jen rýži a brambory“ (to myslíme samozřejmě s nadsázkou), ale třeba i „zruším internet“, protože u takto nezbytných věcí jako je přístup k internetu je téměř nulová pravděpodobnost, že toto pravidlo dokážete dodržet. Hledejte však možné úspory ve všech konkrétních případech. Opravdu musím chodit každý den na jídlo do restaurace? Potřebuji ten nejrychlejší internet, nešlo by přejít na nějaký základní nejlevnější tarif?

Vytvořte si tedy skutečný seznam výdajů a také realistický termín vašeho oddlužení. Sice to může znít příliš ambiciózně, rozdělení na menší kroky vám poskytne tolik potřebný přehled, co je třeba začít dělat.

2. Sepište své příjmy a od toho odvoďte celkový rozpočet.

I když dnes existuje spousta aplikací, díky kterým můžete mít přehled nad vašimi příjmy a výdaji (poskytují je i některé banky), ze začátku je nejlepší všechno si sepsat na papír, abyste si vytvořili přesný individuální plán podle vaší situace a potřeb. Budete vědět, kolik peněz vám přichází na účet, kolik odchází a s jakými úspory můžete počítat, případně i jaké bude tempo splácení dluhu.

Vytvořte si realistický rozpočet s využitím příjmů z vaší práce a jakýchkoli dalších peněz, které byste mohli získat např. z brigády nebo investic, které vám přivádí pravidelný příjem.

3. Začněte skutečně šetřit.

Jakmile provedete předchozí dva kroky, je načase plán realizovat. Možnosti jsou 2: zvýšit své příjmy a(nebo) snížit své výdaje. Nejlepší kombinace spočívá ve spojení obojího, většinou však máme moc spíše nad svými výdaji. Těžko budeme chodit každý měsíc za šéfem, že potřebujeme větší výplatu.

Jedním ze způsobů, jak ušetřit a snížit své výdaje, je změna životního stylu. Máme několik užitečných tipů, jak na to:

  • Stěhování do levnějšího nájmu – bydlení je bezesporu největší položkou v rodinném rozpočtu. Pokud je to možné, zauvažujte o přestěhování např. do menšího bytu, jiného města, do jiné lokality v rámci stejného města apod.
  • Doprava – pokud dojíždíte mnoho kilometrů denně do práce, zauvažujte naopak o stěhování blíže za prací. Dlouhé hodiny v autě vás nestojí jen benzín, ale i váš čas. Pokud již musíte denně za prací dojíždět, existuje spousta možných řešení – využít MHD, nebo dokonce spolujízdu.
  • Eliminace zbytných výdajů – omezit časté návštěvy restaurací, klubů, koncertů, sportovních utkání, drahých dovolených, …

Potřebujete pomocnou ruku?

Pokud si se svou situací stále nevíte rady, s důvěrou se můžete obrátit na odborníky z Bydlím doma s.r.o., kteří vám rádi poradí.

  • Máte více dluhů? Zapřemýšlejte o možnosti je sloučit.
  • Zdají se vám vaše splátky vysoké nebo nespravedlivé?
  • Chcete co nejvíce ušetřit?
  • Nechcete přijít o svou nemovitost v dražbě?
  • Vlastníte nemovitost a máte dluhy, na které se vztahuje tzv. milostivé léto?

Můžeme pro vás například zajistit:

Nebankovní půjčka se zástavou na vyplacení exekuce – tato půjčka poskytuje dlužníkům přístup k finančním prostředkům, když je nemají k dispozici nebo nejsou schopni získat financování od tradičních bank a jiných finančních institucí. Tento typ půjček nabízí několik výhod, jako jsou flexibilnější podmínky a možnost využít svůj kapitál v nemovitosti k získání okamžité hotovosti. Tato půjčka může být atraktivní možností pro dlužníky, kteří potřebují rychlý přístup ke kapitálu

Odkup podílu nemovitosti – v případě, že vlastníte podíl na nemovitosti, je možné jej prodat.

Milostivé léto – toto období přináší možnost oddlužení a dalších forem finanční pomoci. Díky milostivému létu je oddlužení dostupnější než kdykoli předtím.

Kontaktujte nás

Štítky